Newsletter

Mother's Corn Naczynia biodegradowalne | FAQ - najczęściej zadawane pytania

1. Jak są produkowane naczynia Mother’s Corn?

Produkty Mother’s Corn wykonane są z naturalnego i w pełni biodegradowalnego materiału zwanego PLA (Poly Lactic-Acid, inaczej polikwas mlekowy, polilaktyd), który jest uzyskiwany z surowca odnawialnego, jakim jest skrobia kukurydziana. PLA jest bezpiecznym polimerem (zwanym też zielonym polimerem, czy bio-polimerem) wolnym od szkodliwych substancji.

Jak powstają naczynia Mother's Corn

2. Czy przy uszkodzeniu, czy zarysowaniu naczyń Mother’s Corn uwalniane są szkodliwe hormony?

Nie, ponieważ produkty Mother’s Corn są produkowane z naturalnego materiału pochodzącego ze skrobi/mączki kukurydzianej. Produkty Mother’s Corn wolne są od szkodliwych substancji, nie zawierają hormonów środowiskowych, ani substancji rakotwórczych, ani metali ciężkich i dlatego są bezpieczne do użytkowania przez dzieci i dorosłych.

3. Czy naprawdę produkty Mother’s Corn są w 100% biodegradowalne?

Tak. Mother’s Corn jest pierwszą na świecie firmą produkującą zastawę stołową dla dzieci, która uzyskała certyfikat biodegradowalności Vincotte – tzw. OK Compost.

„Opakowania lub produkty z oznaczeniem ‘OK Compost’ są gwarantowane jako biodegradowalne w przemysłowych kompostowniach. To dotyczy wszystkich komponentów, nadruków oraz dodatków” (cyt. OK Compost: "Packaging or products featuring the OK compost label are guaranteed as biodegradable in an industrial composting plant. This applies to all components, inks and additives"). Dzięki kompostowaniu, ilość odpadów może być znacząco zredukowana lub mogą one być ponownie wykorzystane w rolnictwie i ogrodnictwie. Produkty Mother’s Corn sprawiają zatem, że w środowisku jest mniej odpadów.

Produkty Mother’s Corn są naprawdę bezpieczne, „zielone” i NAPRAWDĘ biodegradowalne!

4. Na czym polega biodegradacja naczyń Mother’s Corn?

Produkty Mother’s Corn bardzo łatwo ulegają biodegradacji przez mikroorganizmy żyjące w glebie, dzieje się to tuż po tym jak zostaną wyrzucone i zakopane. Czas pełnej biodegradacji zależy od produktu i czynników środowiskowych.

5. Czy produkty Mother’s Corn mogą ulec rozkładowi podczas użytkowania?

Nie. Produkty Mother’s Corn rozkładają się tylko w glebie, a nie w powietrzu. W dodatku, żeby mogło dojść do biodegradacji, muszą wystąpić określone warunki środowiskowe.

6. Czy można zjeść produkty Mother’s Corn?

Nie, to nie jest możliwe. Mimo, że surowcem użytym do produkcji Mother’s Corn jest kukurydza, to produkty te nie mogą być spożywane, ponieważ skrobia kukurydziana podczas procesu produkcji zamieniana jest w naczynia stołowe. Kontakt naczyń z żywnością jest całkowicie zdrowy i bezpieczny.

7. Czy dziecko z alergią na kukurydzę może spożywać posiłki z naczyń Mother’s Corn?

Produkty Mother’s Corn są bezpieczne także dla osób z alergią na kukurydzę. Czynnikiem wywołującym reakcję alergiczną u tych osób jest zazwyczaj białko profilina, która zostaje zniszczona pod wpływem temperatury podczas procesu wytwarzania PLA z kukurydzy. Dlatego profilina jest nieobecna w produktach Mother’s Corn.

8. Skoro kukurydza jest organizmem modyfikowanym genetycznie (GMO), to czy ten zmodyfikowany materiał przedostaje się do jedzenia podczas spożywania posiłków z naczyń Mother’s Corn?

Jako, że ostatnio obserwuje się mnóstwo zastrzeżeń co do genetycznie modyfikowanych zbóż, rozumiemy Twoje obawy. Z przyjemnością jednak możemy zakomunikować, że raporty z testów pokazują, że NIE MA ŻADNYCH genetycznie modyfikowanych składników w PLA (polikwas mlekowy) otrzymywanym ze skrobi kukurydzianej, którą używamy do produkcji.

PLA używane przez Mother’s Corn pochodzi z firmy Nature Works ze Stanów Zjednoczonych i jest zrobione z mieszanki kukurydzy genetycznie modyfikowanej (ok. 30% GMO) oraz kukurydzy niemodyfikowanej (ok. 70% non-GMO), jednakże końcowe produkty nie zawierają nawet śladu materiału zmodyfikowanego genetycznie. Podczas procesu produkcji PLA, wielokrotne przetwarzanie i poddawanie surowca (skrobi kukurydzianej) działaniu wysokiej temperatury usuwa wszelkie ślady materiału genetycznego z polimeru PLA. Dlatego żywica PLA jest certyfikowana przez Genescan jako wolna od wszelkiej zawartości materiału genetycznego. Ponadto PLA firmy Nature Works przeszło przez obszerne wymagające testy i zostało zatwierdzone przez FDA (Food and Drug Administration US) do kontaktu z żywnością. Poniżej znajduje się certyfikat Genescan.

Jesteśmy dumni, że wytwarzamy bezpieczne, eco-friendly naczynia dla dzieci na całym świecie.

9. Z jakich materiałów zrobione są opakowania Mother’s Corn?

Opakowania Mother’s Corn wyprodukowane są albo z plastiku nadającego się do ponownego przetworzenia (recyklingu) albo z papieru.

10. Z jakich materiałów zrobiony jest Kubek niekapek Mother’s Corn oraz pojemniki Smart Ecotainer i co sprawia, że są eco-friendly?

Przezroczysta część tych produktów wykonana jest z bio kopoliestru (tworzywo termoplastyczne, bio- polimer transparentny), który jest mieszanką PETG i PLA (ze skrobi kukurydzianej).

Materiał nazywany jest inaczej bioplastikiem i ma szereg zalet:

a) Neutralny wobec CO2. Bioplastik przy spalaniu nie zwiększa ilości CO2 w powietrzu, ponieważ węgiel z bioplastiku powstał w procesie fotosyntezy w roślinach. Przy spalaniu zwykłego plastiku uwalniane są szkodliwe gazy, co nie następuje w przypadku bioplastiku. Ponadto, w odróżnieniu od tradycyjnego plastiku, bioplastik może być produkowany w niższej temperaturze, dlatego zredukowana jest emisja CO2 podczas produkcji.

b) Wysoce przetwarzalny (nadający się do recyklingu). 80% bioplastiku nadaje się do ponownego przetworzenia. Kubek niekapek Mother’s Corn oraz pojemniki Smart Ecotainer po wyrzuceniu mogą być ponownie zastosowane w tym samym lub podobnym celu, dlatego są produktami podlegającymi recyklingowi 1-go stopnia!

c) Kopoliester Mother’s Corn zawiera 15% bio-składników, czyli składników organicznych.

d) Z uwagi na niski poziom przepuszczalności tlenu, żywność może być dłużej przechowywana w tych naczyniach. To sprawia, że jedzenie jest znacznie dłużej świeże i zminimalizowane jest marnotrawienie żywności.

11. Czy mogę używać produktów Mother’s Corn w mikrofalówce?

Tak. Intensywne prace badawcze prowadzone przez Mother’s Corn dały efekt w postaci produktów odpornych na ciepło. Mamy przyjemność zaprezentować pierwsze na świecie naczynia z kukurydzy bezpieczne do stosowania w mikrofalówce, a także bezpieczne do podawania w nich gorących posiłków czy płynów. Większość produktów linii Mother’s Corn Baby i Mother’s Corn Kitchen (poza sztućcami i poza wieczkami), można używać w mikrofali w celu podgrzania jedzenia (do 3 minut), ale nie w celu gotowania. Produkty te mogą chwilowo ulec zmiękczeniu po podgrzaniu w mikrofali, jednak to nie musi powodować problemów sanitarnych, więc nadal są bezpieczne do serwowania posiłków.

12. Czy naczynia Mother’s Corn mogą zmienić kolor?

Niektóre potrawy zawierające karoten (np. marchew, pomidor, dynia) mogą przebarwić naczynia lub pozostawić na nich ślady. Jednak tego typu zmiana koloru spowodowana przez naturalne barwniki z potraw nie powoduje problemów higienicznych i naczynia nadal mogą być bezpiecznie stosowane.

13. Dlaczego nie mogę myć naczyń Mother’s Corn w zmywarce ani sterylizować w parowym sterylizatorze?

Produkty Mother’s Corn nie są przystosowane do mycia w zmywarkach, ponieważ to mogłoby skrócić ich trwałość. Produkty te mogłyby się odkształcić albo przebarwić podczas kontaktu z parą oraz podczas procesu suszenia w zmywarce lub/i sterylizatorze parowym.

Mother’s Corn obecnie pracuje nad rozwojem i wdrożeniem nowych produktów z kukurydzy, które będą bezpieczne do użycia w zmywarkach.

14. Jak mogę wysterylizować produkty Mother’s Corn?

Rekomendujemy użycie domowego sterylizatora UV/ultrafioletowego (do 10 minut) lub użycie antyseptycznych środków do mycia butelek dziecięcych. Użycie parowego sterylizatora lub włożenie produktów do wrzątku może spowodować odkształcenia lub odbarwienia. Dlatego najlepszą opcją jest unikanie długiego namaczania w sterylizatorze (do 10 minut), ponieważ niektóre rozwiązania sterylizacyjne mogą uszkodzić produkt.

15. Jak myć ręcznie naczynia Mother’s Corn i co się stanie, jeśli produkt zostanie zarysowany?

Zalecane jest mycie ręczne przy użyciu miękkiej gąbki oraz płynu do mycia naczyń o neutralnym Ph. Użycie ostrego zmywaka czy detergentu w proszku może zarysować naczynia oraz zetrzeć z nich nadruki. Jednak, nawet jeśli naczynia Mother’s Corn będą zarysowane czy używane przez dłuższy czas, to nadal są bezpieczne w użytkowaniu, ponieważ wykonane są z naturalnych surowców.

16. Czy zestawy do baniek Mother’s Corn Bubbles są bezpieczne dla maluchów i bardzo małych dzieci?

Tak, zabawka do robienia baniek Mother’s Corn Bubbles jest w pełni bezpieczna dla dzieci w każdym wieku, przy czym rekomenduje się ją dla dzieci od około drugiego roku życia. Posiada atesty FDA i certyfikaty CE, a także spełnia wszystkie wymagania Australijskiego Standardu wobec zabawek (AS/NZS ISO8124). Obszary, w jakich testowano ten produkt dotyczą mechanicznych i fizycznych właściwości, elementów toksycznych, łatwopalności i temperatury zapłonu. Zabawka Bubbles wyprodukowana jest z naturalnych surowców, dlatego tym bardziej jest bezpieczna dla dzieci.

17. Dlaczego bańki z zabawki Bubbles pozostawiają biały osad i czy jest on bezpieczny?

Bańki mogą zostawiać niewielki osad w postaci białych cienkich niteczek, jednak są to naturalne włókna celulozy uzyskiwane z drzew, dlatego są w pełni bezpieczne. Mogą być łatwo starte czy umyte za pomocą chusteczki lub mokrej szmatki.

18. Jak pozbyć się śladów po bańkach na ubraniu?


Jeśli ubranie ulegnie zabrudzeniu od baniek Bubbles, wypłucz je w zimnej wodzie, a następnie wypierz je w pralce zgodnie z zaleceniami na metce.

19. Co sprawia, że produkty Mother’s Corn są antybakteryjne?

Produkty Mother’s Corn wykonane są z PLA, czyli polikwasu mlekowego uzyskiwanego z surowców odnawialnych, takich jak skrobia kukurydziana. Jedną z właściwości kwasu mlekowego jest właśnie działanie antybakteryjne.

20. Jak długi jest termin ważności Baniek Bubbles?

Nierozpakowany produkt nie ulega zużyciu nawet przez okres 3 lat. Zaś termin jego ważności wygasa po 6-12 miesiącach od momentu otwarcia.

Uwaga: rekomendujemy za każdym razem wylewanie resztek płynu z tacki. Jest to istotne, ponieważ pozostałości płynu raz użytego w zabawie mogą zawierać zarówno ludzką ślinę, kurz, jak i drobnoustroje ze środowiska zewnętrznego. Ponownie wlany zanieczyszczony płyn mógłby uszkodzić mechanizm zabawki. Dlatego lepiej go wylać niż użyć ponownie.

21. Wygląda na to, że nie mogę zrobić żadnych baniek, dlaczego?

Może to być spowodowane tym, że zabawka Mother’s Corn Bubbles była ostatnio potrząsana i wytworzyła się piana, co utrudnia powstawanie baniek. Należy usunąć pianę z tacki i zabawki i spróbować ponownie, ewentualnie zrobić godzinną przerwę do kolejnej próby.

22. Bańki z zabawki Bubbles powinny dać się dotykać i układać w stosy lub wieże, jednak pękają, dlaczego?

Żeby uzyskać bańki, które można dotykać i układać w różne figury, należy zaczekać kilka sekund po zrobieniu bańki aż do czasu, gdy tęczowy kolor zmieni się w białawy. Wówczas można dotykać baniek i cieszyć się z zabawy razem z dziećmi.


Safe Buy